Návod na přípravu TIBI nápoje

Tibetské krystalky a houba dodávají tělu potřebná probiotika (rovněž vitamíny a enzymy), které se usadí ve střevech a pomáhají spravit trávení, podporují čištění těla a tím i orgánů, podporují správné fungování imunity. Říká se, že ve střevech se nachází 80-90% imunity. Pouze čisté tělo je schopno se bránit proti nemocem, proto naleznete na internetu dlouhý výčet nemocí, které tyto houby léčí. Vzniká kysaný či kvašený nápoj - každý zná blahodárné účinky například kysaného zelí... Houba a krystaly jsou živé, mohou vydržet mnoho let, stačí se o ně jen řádně starat a budou se vám rychle množit. Doporučuje se začínat na malých dávkách, kolem 2dcl u vodních krystalů a 1dcl u kefíru, ač se to nezdá, probiotika jsou velmi živá a pokud tělo není zvyklé je přijímat, mohou způsobit zažívací potíže - průjem či zácpu. Po týdnu užívání se obyčejně dávka zdvojnásobuje,podle toho se také houba množí, většinou se po týdnu znásobí... během 14 dní už můžete užívat dávku, jaká je vám příjemná. 
dvě zásady - nesmí přijít do styku s kovem a chlorovanou vodu. Voda se slévá co 48 hodin.   Pije se po celý den 1 - 1,5 litru denně. začínejte pít dávku 0,25 litrů denně. Sušené ovoce nesmí být sířené .

Dávka, kterou jste obdrželi je na 0,5l vody, ideální je ta větší sklenice od medu (tzn pijete jeden hrnek denně.)... krystaly by se měli za týden rozmnožit o 100% čili na cca 50g, to značí, že další týden už je budete dávat do litru vody...a pít 0,5l denně. doporučuji jednou týdně zvážit a přizpůsobit množství vody a cukru.Dávku, kterou obdržíte propláchněte vodou - nesmí být chlorovaná ani horká (vodu převařit a nechat vychladit. Pokud se nespálíte vy, nespálí se ani krystaly)Převařte si 0,5l vody a rozpusťte v ní 30-50g cukru. Dejte do skleněné nádoby. Až to vychladne, vhoďte do ní krystaly a 5 rozinek nebo sušenou švestku a plátek z omytého citronu. Přikryjte kapesníčkem či víčkem a nechte působit 48 hodin při pokojové teplotě ideál je 24stupnů. Pak sceďte přes sítko, krystaly, rozinky a citron vraťte do sklenice a znovu zalijte cukrovou vodou. Cukr musí být rozpuštěný. Krystaly není nutné proplachovat. vodní kefírek dejte do lednice a popíjejte (začínejte pít 0,25 litru denně. než si tělo zvykne, pak se krystaly množí a přiléváte vodu i více cukru do nálevu) 

 Po slití krystalků můžete přidat citron a ochutit ovocem - čerstvým či kořením. Výborný je zázvor se skořicí a   hřebíčkem. Takto nechat 12 hodin ještě v teple, pak zcedit a teprve dát do lednice - vznikne opravdu perlivý nápoj - zvyšuje se množství alkoholu, připomíná to burčák.

Jak se budou krystalky množit, zvyšujte vše v poměru - na litr vody je třeba minimálně 40g krystalků, později může být i 100g podle chuti. dále 50-100g cukru, 5 rozinek nebo jedna sušená švestka či meruňka..., plátek citronu.
Krystaly se množí díky třtinovému cukru a prospívá jim balená voda - nejlépe magnézia,
Čím více cukru, tím rychleji se krystaly množí, milují třtinový cukr a minerálku, proto ze začátku doporučuji na litr vody 100 g třtinového cukru. Vodu dávejte balenou minerálku neperlivou. ta se nemusí převařovat Až se vám krystaly namnoží na požadované množství, můžete dávat již vodu převařenou z kohoutku a cukr bílý.
Citron a rozinky vyměňujte tak jednou týdně. Jednou týdně proplachuji i krystaly. Sušené ovoce nesmí být sířené .

Rovněž krystaly lze uchovávat v lednici, počítám tak týden v hodně oslazené vodě. třeba 0,5l vody a 100g cukru.